Ingyenes kiszállítás 20,000 Ft rendelés felett!

Miben segíthetünk? Hívjon minket: +36-20/220-0971

Angyalgyökér

Orvosi angyalgyökér
 
Angelica archangelica L.Az orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) az ernyősök (Apiaceae)
családjába tartozó gyógy-, és fűszernövény. Népies neve: angyalfű, angyelika, angelikafű.

Elterjedése:
Európa magasabb hegyvidékein és Észak-Európában honos, hazánkban is termesztett
(helyenként kivaduló) kétéves növény, gyökerét (angelicae radix),már a középkori kolostorok kertjében termesztették és használták fűszerként.

Felhasználása:
A növény levele és gyökere saláták, főzelékek, mártások ízesítője. Egyes országokban a növény szárát cukorban főzve kandírozzák, és tápszerként fogyasztják. Különlegesen kellemes, aromás illata és édeskésen kesernyés íze miatt az Altvater típusú likőrök, gyomorkeserűk alapanyaga. Illóolajat, angelikasavat, cukrot, keserűanyagot tartalmaz.

Gyógyhatása:
Az angelikagyökeret felhasználják még teakeverékek, vizelethajtó borok, étvágyjavító, szélhajtó, izzadást megszüntető, idegerősítő gyógyteakeverék készítésénél. A gyomor- és bélproblémákkal küszködők étrendjének értékes fűszere.

Tárolása:
Az angelikagyökeret kedvelik a kártevők, ezért jól zárható edényben tárolandó. A molyosodásnak induló, vagy rovarrágta fűszert már nem szabad felhasználni.

Termesztése:
A nedves, mélyfekvésű talajt kedvelő növényt novemberi magvetéssel, április - májusi palántázással szaporítják, tavasszal 60-70 cm-es sortávolságra állandó helyre ültetik. Ha gyökere miatt termesztjük, nem szabad engedni, hogy a növény magszárba menjen, ilyenkor a virágszárat 10 cm magasan kivágjuk. Gyökerét ősszel fagymentes időben szedik ki, majd arasznyi darabokra vágva, felhasítva, vagy szeletelve, szellős helyen szárítják.
 
Forrás:wikipedia.org