Angyalgyökér Füstölő/Tulasi Angelica
Az orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) az ernyősök családjába tartozó gyógy-, és fűszernövény. Népies neve: angyalfű, angyelika, angelikafű. Európa magasabb hegyvidékein és Észak-Európában honos, hazánkban is termesztett (helyenként kivaduló) kétéves növény, gyökerét (angelicae radix),már a középkori kolostorok kertjében termesztették és használták fűszerként. A növény levele és gyökere saláták, főzelékek, mártások ízesítője. Egyes országokban a növény szárát cukorban főzve kandírozzák, és tápszerként fogyasztják. Különlegesen kellemes, aromás illata és édeskésen kesernyés íze miatt az Altvater típusú likőrök, gyomorkeserűk alapanyaga. Illóolajat, angelikasavat, cukrot, keserűanyagot tartalmaz. Az angelikagyökeret felhasználják még teakeverékek, vizelethajtó borok, étvágyjavító, szélhajtó, izzadást megszüntető, idegerősítő gyógyteakeverék készítésénél. A gyomor- és bélproblémákkal küszködők étrendjének értékes fűszere.