Cayenne-bors
A cayenne-bors (latin neve: Capsici fastigiati B.) a törpepaprikához hasonló fűszer. A nevével ellentétben nem bors.
Elnevezései:
Nevét a dél-amerikai Cayenne városáról kapta, mert eredetileg ezeken a trópusi területeken volt őshonos.
Egyéb elnevezései: cayenne paprika, chilipaprika, amerikai paprika, angol paprika, aranybors, guineai bors, magyar bors, macskapöcs paprika, ördögbors.
Felhasználása:
A Magyarországon termesztettnél jóval erősebb, csípősebb, maróbb ízű változat. Az általában téglavörös termésének megörléséből keletkező fűszer, önmagában is használható főzelékekhez, mártásokhoz, halételekhez, sült húsokhoz, rizsköretekhez, sajtos és tojásos tálakhoz, savanyúságok készítéséhez. Felhasználják a chili fűszerkeverékek egyik alapanyagaként is.
Forrás:wikipedia.org