A hajdina egy keserűfűféle termése. A nepáli és mongol sztyeppékről származik. Fehérjét, vasat, káliumot, lecitint, riboflavint, tiamint, rutint tartalmaz.
Ezenkívül lizint, amely a csontképződéshez fontos.
Kalcium-, foszfor- és káliumtartalma jelentős.
Előnyös a vérereknek, és hasznos a cukorbetegség gyógyításában, de jótékony hatású az érelmeszesedésre is.
A hajdina P-vitamint tartalmaz, amely a C-vitaminnal együtt erősíti a szervezet kollagén-anyagcseréjét és a vérerek falát, így a vérrögképződést is gátolja.
Jól alkalmazható a székrekedés kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (például vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.
Erőt ad a szervezetnek, jó a gyerekeknek, tápláló, nem képez nyálkát.
Alapvetően kásákat, lisztté őrölve kenyeret, palacsintát készíthetünk belőle, levesek sűrítésére használhatjuk. Jellegzetes íze és illata van, ami azt jelenti, vagy első alkalommal beleszeretünk, vagy mindig kerülni fogjuk.
Egyszerű hajdinakása
A hajdinát, ha nem pirítottat vettünk, először egy száraz serpenyőben megpirítjuk, hagyjuk kihűlni, majd megmossuk, és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, kis sót teszünk bele. Felforraljuk, fedő alatt 10 percig főzzük, majd lefedjük, vastag ruhával betakarjuk, és hagyjuk duzzadni a tálalásig. Ha van utóduzzasztó ládánk, akkor természetesen abba tesszük bele.
Leveses egytál hajdinával
Hozzávalók: két szem apró kockára vágott burgonya vagy csicsóka, egy-egy sárgarépa, fehérrépa karikára vágva, két fej hagyma, fél fej fokhagyma, három evőkanál hajdina, egy tojás, babérlevél, fekete bors, koriandermag, egy csokor kerti zöldfűszer.
A zöldségeket először kis olajon megpároljuk, majd megfőzzük. A hajdinát megpirítjuk, megőröljük (ha nincs gabonamalmunk, a kávédarálóban is sikerülni fog, mivel a hajdina sokkal puhább, mint a legtöbb gabonaféle), hozzáadjuk a tojást és annyi meleg vizet, amennyivel laza tésztát kapunk, kis gombócokat formálunk belőle, és a levesbe eresztjük, gyorsan megfő, és jellegzetes pikáns ízt ad a zöldséglevesnek.
Ugyanilyen hajdinagombócokkal készíthetjük a karalábélevest is – ez egy nagyon összeillő, harmonikus páros.
Forrás;monitormagazin.hu
A recepteket írta: Meiszner Kati