Talán első kóstoláskor kissé különösek a thai ízek európai ízekhez szokott ízlelőbimbóinknak, de higgyétek el, hamar hozzá lehet szokni. A thai konyha ízeibe könnyedén beleszerethetünk. Titka egészen egyszerű: ételeit az öt alapíz harmóniája jellemzi.
Az édes, a sós, a savanyú, a keserű és a csípős teljes összhangban van a thai ételekben. Friss hozzávalók, sokféle fűszer, ezek a thai konyha jellemzői. A leggyakoribb ízesítő a curry, a chilipaprika, a koriander, a kókusztej, a gyömbér, a thai bazsalikom, a thai citromfű, a fokhagyma és a menta. Ritkán sózzák az ételt, a sós hatást halszósz ( nam pla) használatával érik el. A rákszósz, és a sós, darált rák is elterjedt.
A thai ételek számos nyugati országban népszerűek, szerencsére ma már hazánkban is megtalálható néhány valódi thai ízekkel szolgáló vendéglátóhely (bár tény, hogy a plázákban thai néven futó helyeknek az igazi thai konyhához elég kevés közük van).
A leggyakoribb ízesítő a curry, a chilipaprika, a koriander, a kókusztej, a gyömbér, a thai bazsalikom, a thai citromfű, a fokhagyma és a menta. A chilinek több fajtáját használják, a legerősebb a kicsi, sárga, a phrik khai luang. Az erős fűszerek ízét kókusztejjel tompítják. Ez a fehér hús lereszelésével és kipréselésével nyert tej.
A citromfű a másik legnépszerűbb fűszer. A híres tom yum kong, más néven tengerihal-leves elkészítéséhez is használják. Előszerettel ízesítenek még friss korianderrel.
Thaiföldön a napi étkezések száma eltér a nálunk megszokottól, akár 6-7-szer is esznek egy nap.
Konyha egyik fő alapanyaga a rizs, melyet szinte minden étkezésnél felszolgálnak.
A nagyon finom jázmin rizs egyik legnagyobb exportőre Thaiföld. A megszokott nyugati gyakorlattal szemben egyetlen főétel helyett a thai jellemzően egy csésze rizsből és számos kiegészítő fogásból áll.
Thaiföldön az étkezés nem merev szokásokhoz kötött. A különböző fogásokat együtt szolgálják fel. A levest eszik az étkezés elején, alatt vagy akár a végén is. Bármilyen fogásból, bármikor vehetünk. A jellegzetes thai étkezés levesből, rizsből, párolt vagy sült halakból, tenger gyümölcseiből, szárnyasból, friss, fűszeres salátákból, mártásokból áll. A tengeri ételeikben sok a hasonlóság a maláj konyhával.
A currys, keverve sütött ételek (khao rad gang) népszerűek, mint egytálétel. A ragadós rizs ( khao neow) pedig mindennapi ételnek számít. A tészták is meglehetősen népszerűek, általában ezeket is egytálételként fogyasztják (pl. Pad Thai). Gyakran készítenek tésztás leveseket is.
Utána édességet és friss gyümölcsöket fogyasztanak. Egzotikus gyümölcsökben szinte egész évben bővelkedik az ország,a mangó, a papaya vagy az ananász kedvelt gyümölcsök.
Az édességek elkészítéséhez a pálmafa hajtásából és húsából készült sárga liszt, a szágó szolgál. Édesítőszerük a pálmacukor.
Az italok közül legismertebb a 28 %-os rizspálinka, a mekong, de söreik is finomak.
Forrás;gasztrokalandor.hu