Hangtál
Fekete-arany
10-11 cm
Súlya: 315-360 gramm
Kézzel kalapált,7 fémes.
13 cm bot ajándék hozzá.
A vert vagy kézzel kalapált énekestálak teljes kézi kalapálási eljárással készülnek. Minden egyes énekes tálat gondosan kézzel vernek, amihez több folyamat szükséges a befejezéshez és a tökéletes, kézzel kalapált énekes tálká formázáshoz. Az előállítás során először a különböző összetételű fémeket, mint nyersanyagokat (réz, ón, cink, vas, ólom, arany és ezüst) olvasztják meg kemencében, a gyártási igényektől függően, mint például bronz énekestálak készítése vagy hét fém énekes tálak. A forrón megolvadt fémet kiveszik a kemencéből, és kockákba öntik, hogy különböző méretű és súlyú fémformákat készítsenek. Ezután a kerek fémformákat a kívánt méretű és vastagságú kerek fémkorongokra vágják. Ezt követően ezeket a korongokat kézzel verik vagy kalapálják, pontos mérés után, és súly- és méretű tálak szerint osztályozzák. Az énekes tálak kézi kalapálási eljárása során 4-5 fémkorongot egymásra halmoznak, majd vörösre hevítenek. A vörösen forró fémlemezeket szakértő kézművesek csoportja kalapálja, amíg a hő a fémben marad, majd ismét vörös hevítésre dolgozzák fel a folyamatos verés érdekében. A kötegelt és egymásra rakott fémkorongok melegítése és verése addig folytatódik, amíg a kívánt forma és méret kialakul. (Ezért a kalapált vagy vert énekestálak méretben és átmérőben arányosan eltérőek lesznek minden egyes énekestálnál.) Ezen énekestálak kalapálási folyamata során a fémkorongot csak a forróság ideje alatt lehet kalapálni, miközben puha és rugalmas marad. Mert amikor a fém hidegebb lesz, elveszíti lágyságát és rugalmasságát, ami viszont törékennyé teszi a fémet és így a tál tönkremehet. Ennek az intenzív megmunkálási folyamatnak az az oka, hogy a fémtartalom (bronz vagy hét fém keveréke) nagyon érzékeny a hőre, és amikor elveszti a meleg hőmérsékletét, akkor megkeményedik, és repedések, törések keletkeznek. A kívánt tálak formázása után kezdődik az egyéni munka. Ebben a szakaszban minden tálat egységes formára és méretűre hoznak, és ez még egyszer csak a piros égetési, melegítési és verési folyamat során lehetséges. Az alak és a méret véglegesítése után további kalapácsolás történik az énekestálak végső finomhangolásához és formázásához. Ezt követően az egyes énekes tálakat belülről és kívülről cizellálják, és a végső simítás érdekében súrolják.