Kategóriák
- Újdonságok
- Akciós termékek
- HEM Füstölők [212]
- TULASI Füstölők [217]
- Indiai Masala Füstölők [161]
- Indiai Füstölő-Anna Stokes sorozat [12]
- Kúpfüstölők [43]
- Japán Füstölők [45]
- Kínai Füstölők [1]
- Nepáli Kézműves Füstölők [11]
- Különleges füstölők [22]
- Misztikus Füstölők-Natúr keverékek [20]
- Csakra Füstölők-natúr keverékek [7]
- Zsálya kötegek-fehér zsálya levelek [13]
- Szantál és Palo Santo Fa füstölők és medálok [10]
- Gyanták és natúr füstölőszerek és kiegészítőik [32]
- Rózsafüzérek [29]
- Védőszentek-kulcstartók-érmék-karkötők-faplakett [31]
- Füstölőtartók [9]
- Back Flow-lefelé áramló füstölőtartó és a hozzá tartózó Back Flow-fefelé áramlós kúp füstölők [35]
- Aroma Medálok-Diffúzor Medálok-Autós Diffúzor [23]
- Illóolajok és Illatos olajok [107]
- Illatosító permet [10]
- Goloka olaj-aromaolaj-Karma olajok-Angyal illóolajok [22]
- Angyal-Csakra-Misztikus Olajok [28]
- Szappanok [2]
- Masszázsolajok [16]
- Különleges Gyertyák-Cseppmentes [33]
- Roll On-Golyós Üvegek [3]
- Kristálypermetek [7]
- Csakra permetek [7]
- TEÁK és kiegészítők [15]
- Sópárna [7]
- Aranytetoválások-Fényes tetoválások [26]
- Marokkövek, Dobcsiszolatok [21]
- Angyal termékek [6]
- Cseresznyefa medálok,fa-fonott tálcák,mécsestartók,képek [20]
- Aura ásványok [11]
- Nyers Ásványok [9]
- Shungit-Sungit termékek [7]
- Több soros ásványkarkötők [4]
- Minden ami ÁSVÁNY [55]
- Orgonit medálok [11]
- Rúna kövek és medálok [56]
- Ingák [13]
- Álomfogók-Álomőrzők-Álomcsapdák [24]
- Különleges Álomfogók [14]
- Állatfigurák-Állatszobrok [94]
- Bizsuk. Karkötők-Nyak és Bokaláncok [215]
- Nepáli Malák [1]
- Talizmánok-Amulettek [23]
- Malák - Buddhista és Tibeti Ékszerek [19]
- Buddha Képek-Maszkok-Szobrok [21]
- Ceruzák és Ceruzatartók [1]
- Fegyver Imitációk és Egzotikus Díszfegyverek [1]
- Feng Shui Termékek [19]
- Fotóalbumok és Fényképtartók [5]
- Gyertyák-Mécsesek-Gyertya és Mécsestartók [20]
- Halcsont-Gyanta-Resinfigurák [18]
- Hangszerek [12]
- Hűtőmágnesek [29]
- Indián Díszek és Maszkok [1]
- Játékok [12]
- Kulcstartók [11]
- Lakberendezés-Lakáskiegészítők [177]
- Maszkok [6]
- Szobrok és Dísztárgyak [72]
- Szélcsengők és Kolompok [9]
- Textíliák [21]
Partnereink
Látogató számláló
0
2
7
5
8
2
4
Sri Lanka Konyhálya
A legdélebb dél Tamilföld (a mai India Tamil Nádu állama, a félsziget déli csücskének keleti oldalán), és a legtipikusabban déli konyha a tamil konyha.
Dál az alapanyaga Dél-India legalapvetőbb kísérőételének, a számbarnak is – ez a (többnyire oltári csípőstől hihetetlenül csípősig terjedő) sárga leves szétfőzött dálból készül néhány zöldségféle és sok fűszer hozzáadásával; szinte minden déli étkezés mellett ott áll kis csészében, amelybe mártogathatjuk a ropogós ételeket, vagy kortyolhatunk belőle két falat között.
A számbarhoz hasonló funkciót tölt be a raszam – ez egy vöröses színű másik szósz/leves, amely a számbarnál teltebb, összetettebb és édeskés-savanykásabb ízű, ám gyakorta még csípősebb.Szintén gyakoriak a beáztatott majd pépesített dálból (és/vagy ugyanígy előkészített rizsből) készült sült és gőzölt ételek. Elsőnek említeném ezek közül a ma már egész Indiában slágerré vált „fast food” csemegét, a dószát (tamilul dószai) – ez egy nagy (időnként óriási, akár méteres átmérőjű) sós palacsinta, melynek egyik oldala ropogós, másik pedig lágy.
A tamilok fogyasztják magában (vagyis „csak” számbarral és egy-két fajta csatníval), de igen kedvelt változata – ez a maszálá dószá – fűszeres krumplival van töltve, és manapság egyre változatosabb egyéb töltelékekkel is találkozhatunk. A dószával azonos tésztából készül az útapam, de vastagabbra és kisebbre készítik, tetejébe pedig zöldségféléket vagy fűszereket sütnek bele. Ha a hasonló alaptésztából formált fánkokat jól megfűszerezve bő olajban kisütik, az eredmény a vadá vagy bará (tamilul vadai). Gőzben főtt rizstésztából készül Dél-India legjellemzőbb reggelije, az idli: ez külsejében leginkább hámozott zsömlére hasonlít, ízben pedig főtt habszivacsra.
Természetesen számbarral és csatníval fogyasztják; egy jó dél-indiai tejes kávéval leöblítve meglepően jó reggeli. Szintén gőzben főzik az összegabalyodott cérnametéltre emlékeztető idiappamot, amelyhez meglepő módon nem kötelező számbart enni: édes kókuszos vagy fűszeres zöldséges öntettel szokás fogyasztani.
Tamilföldön a vegetarianizmus gyakoribb és jellemzőbb, mint északon, és igen sok a „tiszta vega” étterem, vagyis az, ahol kizárólag zöldségételeket főznek, és a szakács (legalábbis elvileg) bráhmana kasztbeli, hogy főztjét mindenki megehesse.
Ezekben az étkezdékben természetesen alkoholt sem szolgálnak fel. Tamilország Csettinád nevű vidékén viszont a húsevésnek nagy hagyományai vannak az ott élő harcosi kasztú nép között, és az ottani stílusú konyha meglehetősen népszerűvé vált az államban. Ha valamely étterem nevében a Chettinad szót látod, bízhatsz egy jól elkészített csirkében – készülj azonban fel arra, hogy a csettinádi konyhát még az amúgy zöld csilihez ízesítőnek piros csilit rágcsáló tamilok is fölöttébb csípősnek tartják.
A számbarhoz hasonló funkciót tölt be a raszam – ez egy vöröses színű másik szósz/leves, amely a számbarnál teltebb, összetettebb és édeskés-savanykásabb ízű, ám gyakorta még csípősebb.Szintén gyakoriak a beáztatott majd pépesített dálból (és/vagy ugyanígy előkészített rizsből) készült sült és gőzölt ételek. Elsőnek említeném ezek közül a ma már egész Indiában slágerré vált „fast food” csemegét, a dószát (tamilul dószai) – ez egy nagy (időnként óriási, akár méteres átmérőjű) sós palacsinta, melynek egyik oldala ropogós, másik pedig lágy.
A tamilok fogyasztják magában (vagyis „csak” számbarral és egy-két fajta csatníval), de igen kedvelt változata – ez a maszálá dószá – fűszeres krumplival van töltve, és manapság egyre változatosabb egyéb töltelékekkel is találkozhatunk. A dószával azonos tésztából készül az útapam, de vastagabbra és kisebbre készítik, tetejébe pedig zöldségféléket vagy fűszereket sütnek bele. Ha a hasonló alaptésztából formált fánkokat jól megfűszerezve bő olajban kisütik, az eredmény a vadá vagy bará (tamilul vadai). Gőzben főtt rizstésztából készül Dél-India legjellemzőbb reggelije, az idli: ez külsejében leginkább hámozott zsömlére hasonlít, ízben pedig főtt habszivacsra.
Természetesen számbarral és csatníval fogyasztják; egy jó dél-indiai tejes kávéval leöblítve meglepően jó reggeli. Szintén gőzben főzik az összegabalyodott cérnametéltre emlékeztető idiappamot, amelyhez meglepő módon nem kötelező számbart enni: édes kókuszos vagy fűszeres zöldséges öntettel szokás fogyasztani.
Tamilföldön a vegetarianizmus gyakoribb és jellemzőbb, mint északon, és igen sok a „tiszta vega” étterem, vagyis az, ahol kizárólag zöldségételeket főznek, és a szakács (legalábbis elvileg) bráhmana kasztbeli, hogy főztjét mindenki megehesse.
Ezekben az étkezdékben természetesen alkoholt sem szolgálnak fel. Tamilország Csettinád nevű vidékén viszont a húsevésnek nagy hagyományai vannak az ott élő harcosi kasztú nép között, és az ottani stílusú konyha meglehetősen népszerűvé vált az államban. Ha valamely étterem nevében a Chettinad szót látod, bízhatsz egy jól elkészített csirkében – készülj azonban fel arra, hogy a csettinádi konyhát még az amúgy zöld csilihez ízesítőnek piros csilit rágcsáló tamilok is fölöttébb csípősnek tartják.
Forrás;jeindia.hu