A momo elviekben hasonló, mint a gyoza, az ebi shumai, a dim sum és az összes hasonló elven készülő batyu. Ezek aztán készülek mindenhogyan, riszlisztből, mungóbablisztből, sima lisztből, töltik őket édessel, sóssal, még csirkelábbal is, aztán vagy gőzölik, vagy forró olajban ropogósra sütik, vagy levesben főzik...hát, lehetne sorolni.
A momo a tibeti, nepáli vidékre jellemző. Létezik belőle természetesen nem vegetáriánus változat is, a variációknak száma sincs.
Ez a recept itt pedig a Dalai Láma kedvence. Olyannyira, hogy a neten több helyen is úgy található meg, mint Tenzin Gyatso, a XIV. Dalai Láma momója - a receptje pedig tőle származik. Nagyon megörültem neki, hiszen, mi más lehetne méltóbb, mint Őszentsége kedvenc ételét az asztalunkra varázsolni?
Így ajánlom e receptet mindazoknak, akiket bárhogyan is, de megérint a Láma látogatása, személye, mondanivalója.
Valójában egy egyszerű étel, mégis átmelenget.
Még a szívet is.
Hozzávalók 6 főre A tésztához:
1 kg liszt
kb. fél liter víz
Hozzávalók 6 főre a töltelékhez:
1 kg krumpli
3 nagy fej hagyma
30 dkg gomba
20 dkg reszelt parmezán, grana padano vagy ezekhez hasonló száraz, sós sajt (jak sajt nem volt a boltban...)
1 csokor koriander (vagy petrezselyem - de egy kis koriander akkor is kell bele)
só, bors , 1 tk pirospaprika
Hozzávalók 6 főre a leveshez:
2 liter zöldség alaplé (végszükség esetén kockából)
1 nagy fej hagyma
4 szem paradicsom
1 csokor koriander vagy petrezselyem
só (ha szükséges)
Hozzávalók 6 főre a mártogatóhoz:
5 ek szójaszósz
1 tk chilipaszta (lehet Erős Pista is)
1 tk rizsecet vagy 5 %-os almaecet
Elkészítés:
1.A lisztet a vízzel összegyúrjuk. A vizet fokozatosan adjuk hozzá addig, amíg egy közepes keménységű, rugalmas tésztát kapunk. Tegyük félre letakarva állni.
2.Közben készítsük el a tölteléket. Hámozzuk meg a krumplikat, kockázzuk fel, és sós vízben főzzük puhára. Ha megpuhult, szűrjük le és még melegen törjük durvára.
3.Egy serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá az apróra vágott gombát és pirítsuk így néhány percig. Zárjuk el alatta a gázt és keverjük bele az apróra vágott koriandert vagy petrezselymet. Ezt az egészet keverjük hozzá a krumplihoz, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával.
4.Vegyük elő a tésztát: lisztezett kézzel csípjünk belőle diónyi darabokat és liszetezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, kb. 10 cm átmérőjűre. Tegyük a tenyerükbe, thelyezzünk a közepébe egy púpos kiskanálnyi tölteléket és szépen szedjük fel körbe a szélét, amíg körbe nem érünk és össze nem tapad. Ha ezzel nincs kedvünk bíbelődni, egyszerűen félbehajtva tapasszuk össze. Lisztezett felületre ültessük őket, különben odatapadnak.
5.Főzzük a tésztabatyukat gőzölőedényben 15 percig. (Ha ilyen nincs, serpenyőben, fedővel letakarva, kevés vizet aláöntve párolhatjuk készre őket.)
6.A leveshez olajon pirítsuk meg a hagymát, vágjuk rá a meghámozott paradicsomot és öntsük fel az alaplével. Vágjuk bele a koriandert és a petrezselymet, sózzuk.
7.A batyukat a levessel/ levesben tálaljuk. Kínálhatunk még mellé chilis szójaszószt is mártogatósnak. A hozzávalóit csak keverjük el.
Forrás;NoSalty.hu/AzEszter